1523488_209512089243941_948510025_o-removebg-preview

Café, hallvärd och matchvärd

Föreningscafé och hallvärdsansvar i Smedshagshallen

Spånga HK har ansvar för caféet i Smedshagshallen. I början av varje säsong skickar caféet ut ett schema till lagens caféansvariga som förmedlar vidare till föräldrar och spelare. Varje lag har ansvar för 1-2 helger per säsong. 

Från och med 2024 är caféet helt kontantfritt och alla betalningar görs med swish. Ett nytt kassasystem kommer snart att införas så att vi också kan erbjuda kortbetalning. 

Länk till Cafémanual

I Stora Mossen är det Alvik basket som har rätten att driva caféet. Vid hemmamatcher i övriga hallar står det laget fritt att ordna med fikaförsäljning och intäkterna går då oavkortat till lagkassan.

Krav på matchvärd vid samtliga barn- och ungdomsmatcher

Numera är det krav på att det ska finnas en matchvärd i samband med varje handbollsmatch. 

De lag som har matcher i Smedshagshallen behöver inte ordna detta själva då det lag som har cafeet också bemannar den rollen. Däremot om ni har match i annan hall måste varje lag se till att det finns en som tar matchvärdsansvaret för sin match. Matchvärdsväst finns i säkerhetsskåpet i Stora Mossen.

Läs mer om uppdraget nedan samt på Handbolls Östs hemsida här.

Enligt Svenska Handbollförbundets Tävlingsbestämmelser för barn och ungdom ska det finnas minst en matchvärd på plats när det spelas barn- och ungdomshandboll (upp till och med U19). Syftet är att skapa en välkomnande, trivsam och trygg miljö där barn och ungdomar kan ha roligt och utvecklas både som spelare, domare, ledare och funktionär.

Det ska tydligt framgå vem som är matchvärd genom att den bär matchvärdsväst.

Matchvärden ska noteras i protokollet på respektive match som spelas i anläggningen under tiden som matchvärden tjänstgör.

Genom att markera sin närvaro och vara uppmärksam på vad som händer före, under och efter match kan närvaron av en matchvärd göra stor skillnad.

Matchvärden bör vara över 18 år.

En matchvärds uppgifter/roll är följande:

 • Hälsa gästande lag, domare och funktionärer välkomna, presentera sig och informera om viktiga funktioner i hallen, samt vad uppdraget som matchvärd går ut på.
 • Vara ett stöd för domarna och funktionärerna före, under och efter match. Kom ihåg att det är domaren som bestämmer på handbollsplanen och att matchvärden inte får avbryta en match eller korrigera domslut.
 • Arbeta för nolltolerans runt spelytan.
 • Om någon utanför spelplanen uppträder olämpligt utifrån principen om nolltolerans: prata med berörd personen om olämpligt beteende och informera ledaren till laget som person är kopplad till.
 • Om någon utanför planen uppträder mycket olämpligt sätt utifrån principen om
  nolltolerans ska det dessutom skickas en skriftlig redogörelse till det distriktsförbund som arrangören tillhör. Distriktsförbundet kan sedan kontakta den berörda föreningen.
 • Som matchvärd äger du inte rätt att avvisa person/personer från hallen. Vid allvarliga situationer ska polis kontaktas.

Principen om nolltolerans
Besökare på barn och ungdomsmatcher/-träningar inom svensk handboll ska:

 • Skapa en god stämning på och kring spelplanen.
 • Respektera de beslut som spelare, ledare och domare tar vid träning eller match.
 • Komma ihåg att det är barn och ungdomar som tränar eller spelar.

Som besökare på barn och ungdomsmatcher inom svensk handboll är det därför inte tillåtet:

 • Att på ett negativt sätt försöka påverka matchens utgång, spelares prestationer eller domarens domslut.
 • Att bruka svordomar, könsord, rasistiska uttryck, obscena gester mot spelare, ledare, domare eller andra person på plats i hallen.
 • Att komma påverkad av alkohol eller droger.